System POS może być instalowany na terminalach dotykowych lub tabletach, dzięki czemu osoba obsługująca dany stolik może wydrukować zamówienie na kuchni bezpośrednio po zatwierdzeniu otwartego rachunku przy stoliku. Powoduje to skrócenie czasu pomiędzy złożeniem zamówienia a realizacją zamówienia na kuchni. Połączony z systemem do obsługi magazynu FIS, program dla gastronomii wymienia dane dotyczące sprzedaży, towarów, produkcji i użytkowników. Może działać w dwóch trybach: samodzielnym – szybka sprzedaż i zintegrowanym – z FIS z obsługą gospodarki magazynowej.
Wybór grupy na przednim panelu, następnie rozwijające się produkty z prawej strony czynią FIS-POS Bistro intuicyjnym oprogramowaniem dla gastronomii. Szybka obsługa stolików, wiele form rozliczania płatności, czytelny wydruk zamówień, prosta inwentaryzacja sprawia, że jest to program dla gastronomii z zastosowaniem dla małej , średniej i dużej gastronomii.
System POS dla gastronomii wraz z odpowiednim doborem sprzętu: terminalem dotykowym oraz drukarką paragonową na kuchni, daje rozwiązanie zastosowania komunikacji między salą sprzedażową a zapleczem. Dzięki oprogramowaniu, wydruk zamówienia (rachunku otwartego) jest możliwy z poziomu tabletu kelnerskiego, jak i stoiska sprzedażowego.
Zaimplementowane funkcjonalności, takie jak podział grup asortymentowych na daną drukarkę bonową daje możliwość szybkiego wydruku jednego zamówienia w kilku miejscach w danym lokalu.
Połączony z systemem do obsługi magazynu FIS, program dla gastronomii wymienia dane dotyczące sprzedaży, towarów, produkcji i użytkowników. Może działać w dwóch trybach: samodzielnym – szybka sprzedaż i zintegrowanym – z FIS z obsługą gospodarki magazynowej.